شرکت گوگل در چند روز اخیر با ارسال ایمیلی به کاربران خود اطلاع داده است که بهدلیل برخی رفتارهای نامناسب، حساب گوگل آنالیتیکس آنها را مسدود خواهد کرد. درحالحاضر، تعلیق دسترسی کاربران ایرانی به حسابشان آغاز شده است و احتمالاً بهتدریج دسترسی سایر کاربران هم مسدود خواهد شد.
گوگل در توضیح علت این مسدودسازی علاوه بر اشاره به «رفتارهای نامناسب» کاربران به بند ۱۴ شرایط گوگل نیز اشاره کرده است که بر اساس آن، «هر یک از طرفین میتواند توافقنامه را در هر زمان با اطلاع قبلی فسخ کند.»
این محدودیت جدید آنطور که بهزاد اکبری، معاون وزیر ارتباطات و مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت نوشته، بهدلیل تحریمهای بینالمللی اعمال شده است. اکبری در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) نوشته است: «اینترنت نباید به ابزاری برای تحریم یا اعمال محدودیت تبدیل شود.»
او در ادامه این متن نوشته است:
گوگل آنالیتیکس خدمات کاربران ایرانی را بهدلیل تحریمها متوقف کرده است. این تصمیم ناعادلانه بر مشاغل، استارتاپها و کاربران ایرانی تأثیر میگذارد.
– بهزاد اکبری، معاون وزیر ارتباطات و مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت
گوگل آنالیتیکس ابزاری برای جمعآوری و تحلیل دادههای وبسایت و جزو کاربردیترین ابزارها برای کسبوکارها بهویژه در حوزه مارکتینگ است. حالا با محدودیتی که گوگل برای کاربران ایرانی در نظر گرفته، کاربران ایرانی که حساب گوگل آنالیتیکس دارند نهتنها پس از اعمال محدودیت امکان استفاده از حسابشان را ندارند بلکه به دادههای پیشین خود هم نمیتوانند دسترسی داشته باشند.
با توجه به اهمیتی که گوگل آنالیتیکس برای کسبوکارها دارد، اعمال این محدودیت میتواند برای آنها آسیبزا باشد چراکه آنها از امکان تجزیه و تحلیل دادههای مربوط به عملکرد خود محروم خواهند شد.
مسدود شدن دسترسی به حساب گوگل آنالیتیکس درحالحاضر به گونهای است که حتی بعضی کاربران ایرانی که خارج از ایران زندگی میکنند هم درسترسی به حساب و دادههایشان در این پلتفرم را از دست دادهاند. بنابراین، به نظر میرسد فقط IP فعلی کاربران باعث ایجاد محدودیت در دسترسی نمیشود و حتی اکانتهایی که با IP ایران ساخته شدهاند، هم مسدود میشوند.
حتی ایمان رحمتی، یکی از کارمندان ایرانی شرکت گوگل، هم در پاسخ به پست کاربری در شبکه اجتماعی ایکس، نوشته است که حتی خود او هم که ساکن آمریکا است این ایمیل را دریافت کرده است. او همچنین ذکر کرده است که گوگل در خصوص این موضوع تصمیم نهایی را گرفته و قابل تغییر نیست.