تفاوت فروش اینترنتی و کسب و کار اینترنتی

تفاوت فروش اینترنتی و کسب و کار اینترنتی

برخی از افراد اصطلاحات «کسب و کار الکترونیکی» و «فروش اینترنتی» را به جای یکدیگر استفاده می کنند، اما آنها مترادف نیستند.

فروش اینترنتی یا E-commerce به طور خاص به معاملات خرید و فروش کالا و خدمات آنلاین اشاره دارد که شامل فرآیند خرید محصولات یا خدمات و نهایتا دریافت پرداخت، از طریق یک وب سایت یا اپلیکیشن می باشد.

اما، کسب و کار اینترنتی یا E-business طیف وسیع تری از فعالیت ها را در بر می گیرد که از طریق اینترنت انجام می شود و نه تنها e-commerce، بلکه سایر فرآیندهای تجاری مانند مدیریت زنجیره تامین، بازاریابی و تبلیغات، مدیریت ارتباط با مشتری و فرآیندهای ارتباطی داخلی و خارجی را نیز شامل می شود. در اصل، E-business به استفاده از اینترنت برای پشتیبانی از تمام عملکردهای یک کسب و کار، از فروش محصولات گرفته تا برقراری ارتباط با کارکنان، تامین کنندگان و مشتریان اشاره دارد.

انواع مدل های فروش اینترنتی (E-commerce):

مدل فروش اینترنتی

  • کسب و کار به مصرف کننده (B2C): در این مدل یک کسب و کار، کالا یا خدمات را به مصرف کنندگان می فروشد. به عنوان مثال، زمانی که یک مصرف کننده، لباس را به صورت اینترنتی خریداری می کند. صاحبین این نوع از فروشگاه های اینترنتی، تنها به جای مراجعه حضوری مشتری به فروشگاه، از طریق وبسایت فروش انجام داده و صرفا این خدمت برای راحتی مشتری بوده و فروشنده تمامی اقدامات را همانند فروش حضوری باید انجام دهد.
  • کسب و کار به کسب و کار (B2B):  یک مدل فروش اینترنتی است که در آن یک کسب و کار کالاها یا خدمات خود را به کسب و کار دیگری می فروشد. به عنوان مثال، یک کسب و کار عمده فروشی، فروش خود را به همکارانش از طریق وبسایت انجام می دهد و همانند روش قبلی کار برای خریدار راحت شده و فروشنده مانند فروش حضوری باید اقدامات لازم را برای تحویل کالا به مشتری انجام دهد.
  • مصرف کننده به مصرف کننده (C2C): در این مدل یک مصرف کننده کالاها یا خدمات خود را به مصرف کنندگان دیگر می فروشد. به عنوان مثال، شخصی که وسایل قدیمی خود را از طریق یک پلتفرم آنلاین مانند دیوار می فروشد.
  • مصرف کننده به کسب و کار (C2B): در این حالت یک مصرف کننده به صورت فردی کالاها یا خدمات خود را به یک کسب و کار می فروشد. به عنوان مثال، یک اینفلوئنسر آنلاین که در ازای پرداخت هزینه ای یک کسب و کار را به مخاطبان خود معرفی می کند.

فروش اینترنتی

در دنیای امروز، ممکن است تشخیص اینکه کدام کسب و کار واقعاً کسب و کار الکترونیکی هستند، سخت باشد. شاید بهترین راه برای درک بیشتر بررسی مثالهایی در این مورد باشد:

مثال های فروش اینترنتی

  • در مقایسه با کسب و کار اینترنتی، تعریف فروش اینترنتی کمی آسان تر است و در شکل اولیه خود، شامل ثبت سفارش و پرداخت آنلاین می شود. E-commerce به اشکال مختلفی عرضه می شود.
  • فروش اینترنتی می تواند شامل همه عناصر فروش مانند سفارش محصول، پرداخت آنلاین و تحویل سفارش باشد. همچنین ممکن است تنها بخشی از فرآیند را دربر بگیرد. به عنوان مثال، یک مشتری ممکن است یک محصول را به صورت آنلاین سفارش دهد و از فروشگاه تحویل بگیرد و پرداخت ممکن است به صورت آنلاین یا در فروشگاه، هنگام تحویل گرفتن کالا انجام شود. در هر صورت، معامله همچنان یک فروش اینترنتی است.
  • بسیاری از کسب و کارها علاوه بر وب سایت های خود، از طریق فروشگاه های اینترنتی واسطه(مارکت پلیس) به فروش می پردازند. به عنوان مثال، بسیاری از سوپرمارکت ها و رستوران ها محصولاتشان را از طریق وب‌سایت خود و همچنین از طریق مارکت پلیس هایی مانند دیجی کالا و اسنپ به فروش می‌رساند. در هر دو حالت یک فروش اینترنتی انجام شده است.

انواع مدل های کسب و کار اینترنتی(E-business):

کسب و کار اینترنتی-2

همانطور که پیشتر گفته شد، در این روش، علاوه بر مرحله فروش، تمامی مراحل تا زمان تحویل کالا به مشتری به صورت الکترونیک انجام می شود. حال روش های مختلف کسب و کار الکترونیکی را بررسی می کنیم:

  • Pure Play – یک مدل کسب و کار اینترنتی است که در آن منابع بر روی یک محصول یا فعالیت خاص تمرکز دارد و سرمایه گذاری می شود. برای مثال، فروشگاه پوشاکی که فقط کلاهی خاص را بصورت سفارشی می‌فروشد و هیچ چیز دیگری نمی‌فروشد و یا یک کافی شاپ خود بخشی Pure Play از  یک رستوران نامیده می شود. (با فرض اینکه کسب‌وکار فقط فروش آنلاین داشته باشد).
  • Bricks and Clicks – یک مدل کسب و کار اینترنتی که هم به صورت آنلاین و هم آفلاین ( فروش حضوری) کار می کند و فروش ایجاد می کند. به عنوان مثال، یک هایپرمارکت که این امکان را برای مشتریانش بوجود آورده هم بصورت آنلاین و هم بصورت آفلاین( فروش حضوری) سفارش دهند و خرید کنند. اگر این فروشگاه قصد داشته باشد تنها یک E-commerce ( فروش اینترنتی) راه اندازی کند، با توجه به داشتن همزمان فروش حضوری و تنوع محصول و حجم بالای تراکنش های روزانه، عملا غیر ممکن بوده و در نهایت شکست می خورد.

اما با راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی، به این شکل که وبسایت و اپلیکیشن فروشگاه اینترنتی خود را با نرم افزار حسابداری و صندوق فروشگاهی خود ارتباط آنلاین برقرار سازد و موجودی و قیمت محصولات به طور همزمان برای فروش اینترنتی و حضوری در دسترس قرار گیرد، همچنین جمع‌آوری سفارشات بصورت الکترونیکی انجام شود، مدیریت این روش بسیار کم هزینه تر و آسان تر می باشد.
همچنین می توان مرحله ارسال به مشتری را نیز بصورت الکترونیکی و یکپارچه با سایر بخش های کسب و کار اینترنتی انجام داد و مدیریت واحد ارسال و پیک ها نیز بصورت اینترنتی انجام شود.

کسب و کار اینترنتی

برای درک بهتر e-business مثال هایی را بررسی کنیم:

مثال های کسب و کار اینترنتی

  • بطور مثال یک سوپرمارکت که از یک سیستم  کسب و کار اینترنتی برای فروش خود استفاده می نماید. این مجموعه با اتصال وبسایت خود به نرم افزار حسابداری و صندوق فروشگاهی، دیگر نیاز به داشتن یک اپراتور برای بروزرسانی موجودی فروشگاه اینترنتی خود، که به دلیل فروش حضوری همزمان دائما در حال تغییر است، ندارد و یکپارچگی مالی فروش اینترنتی و فروش حضوری می تواند موجب کاهش چشمگیر هزینه ها و راحتی مدیریت این کسب و کار باشد.
  • همچنین  یک سیستم مدیریت جمع آوری سفارشات که فعالیت های داخلی انبار را مدیریت می کند، نمونه دیگری از بخش های کسب و کار الکترونیکی است. با استفاده از E-business گردش کاری به صورت الکترونیکی انجام شده و نیازی به فعالیت فیزیکی و کاغذ بازی های متداول نیست.
  • در ادامه مدیریت آنلاین پیک های داخلی خود، بخش دیگری از یک کسب و کار اینترنتی برای یک هایپرمارکت اینترنتی میباشد. در این حالت سفارشات بصورت اتوماتیک برای پیک ها ارسال می شود و می توان آنها را بصورت اینترنتی مدیریت نمود.

گاهی اوقات تفاوت بین یک کسب و کار استاندارد و یک E-business فقط به نحوه انجام تجارت بستگی دارد. به عنوان مثال، اگر شما یک هایپر پروتئین دارید، شما صاحب یک کسب و کار استاندارد هستید، اما اگر وب سایتی دارید که در آن افراد بتوانند محصولات پروتئینی را با امکان تعیین نوحه اماده سازی خریداری کنند، و شما نیز بدون خلل در فروش حضوری خود، یک سامانه که در برگیرنده تمامی مراحل فروش حضوری و اینترنتی از لحظه سفارش تا تحویل کالا به مشتریان باشد را داشته باشید،  شما یک کسب و کار اینترنتی خواهید داشت.

در انتها با توجه آمارها و توضیحات داده شده داشتن یک فروش اینترنتی ، از نبود آن برای یک کسب و کار بسیار ارزشمند تر است اما انجام پروسه های کاری بصورت دستی و سنتی می تواند به کسب و کار فعلی  شما  آسیب برساند.

اما با تبدیل فروشگاه اینترنتی خود به کسب و کار اینترنتی و انجام مراحل کاری بصورت آنلاین و اینترنتی موفقیت خود را تضمین خواهید کرد

کسب و کار سیکا با ارائه مشاوره تخصصی این فرصت را برای مشاغل مختلف بوجود آورده تا با استفاده از سامانه کسب و کار اینترنتی اختصاصی، این بستر را در مدت زمانی بسیار کوتاه و با هزینه مقرون به صرفه ایجاد شود. 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

فهرست