فروش آنلاین در پروتئینیها چه چالشهایی دارد؟
با توجه به تنوع تقاضای مشتریان درخصوص نوع محصول و آمادهسازی محصولات پروتئینی و همچنین خرید کالاهای وزنی، صاحبان فروشگاههای پروتئینی گمان میکنند که فروش اینترنتی مناسب کسبوکارشان نیست و به همین دلیل فروش حضوری اولویت بیشتری برایشان دارد.
مصرفکنندههای امروزی بهدنبال خریدهای اینترنتی هستند؛ بنابراین صاحبان فروشگاههای پروتئینی باید فروش اینترنتی را راهاندازی کنند که متناسب با رفتار، سلیقه مشتریان و نوع محصول باشد.
صاحبان کسبوکارها میتوانند با توجه به خواستههای مشتریان در هنگام خرید حضوری یا تلفنی، سوالات متناسب با هر کالا را از مشتری در هنگام ثبت سفارش اینترنتی بپرسند. با این کار، یک سامانه فروش اینترنتی اختصاصی با برند خود خواهند داشت که نهتنها کل فرآیندهای فروش از لحظه سفارش تا تحویل، بهصورت یکپارچه و آنلاین انجام میشود، بلکه مشتریان حس خرید حضوری را تجربه کرده و با خیال آسودهتری خرید میکنند.
چطور تمام بخشهای فروشگاه پروتئینی را آنلاین کنیم؟
یک سامانه هایپر پروتئینی اینترنتی باید ضمن راهاندازی با برند اختصاصی خود، امکان ثبت هوشمند سفارش را داشته باشد. به این معنا که مشتریان بتوانند با توجه به سلیقه شخصی، وزن و نوع کالای پروتئینی مورد نظر را با سوالاتی که سامانه میپرسد، ثبت و سفارش دهند. همچنین، این سامانه باید قابلیت اتصال به هر نرمافزار حسابداری، صندوق فروشگاهی و باشگاه مشتریان در حال استفاده شما را داشته باشد تا باعث کاهش هزینهها و افزایش چشمگیر سرعت ارائه خدمات گردد. علاوه بر این، جمعآوری سفارشات باید بهصورت هوشمند انجام شده و ارسال سفارشات از هر طریقی قابل رصد و کنترل باشد.
اینها امکانات پایهای برای داشتن یک فروشگاه پروتئینی اینترنتی است.
گوشهای از امکانات سامانه فروش آنلاین سیکا
هر کسبوکار با توجه به صنفی که در آن فعالیت میکند، نیاز به مدل فروش اینترنتی مختص به خود و امکانات و ابزارهایی دارد تا علاوه بر فروش آنلاین، برتری نسبت به رقبای خود ایجاد کند و مشتریان وفادارتری برای خود بسازد.
ماژول ویژگیها
این ماژول قابلیتهای تأثیرگذاری را متناسب با هر کسبوکار ارائه میکند که باعث انتخاب و خرید سادهتر و راحتتر مشتریان میشود.
مشخصات ماژول ویژگیها
با استفاده از این ماژول، علاوه بر اطلاعات کالا مانند قیمت، موجودی، بارکد و تخفیف که از نرمافزار حسابداری خوانده میشود، این اطلاعات بهصورت خودکار بر روی اپلیکیشن قرار میگیرد. همچنین این قابلیت وجود دارد که ویژگیهایی مانند رنگ، سایز و … برای کالاها قابل تعریف باشد.
بر این اساس، امکان فیلتر کالاها و دستهبندیها بهمنظور دسترسی سریعتر مشتری به کالاها نیز میسر است. مشتری میتواند پس از انتخاب محصول و ویژگیهای مربوط به آن، شامل رنگ و سایز و مشخصات دیگر، به کالا با بارکد مشخصی ارجاع داده شود.
در کسبوکارهایی مانند پروتئینیها، پس از انتخاب یک محصول برای خرید توسط مشتری، میتوان با قرار دادن سوالهای مناسب، نحوه تحویل محصول انتخاب شده را با جزئیات کامل پرسید تا خدمات مناسبی ارائه شود.
ماژول مدیریت حمل و نقل
یکی از مهمترین بخشهای سفارشات اینترنتی، ارسال سفارشات به مشتریان است. ما ماژولی را برای این بخش طراحی کردهایم تا با استفاده از آن، از لحظه تحویل سفارش به پیک تا زمان تحویل به مشتری، بتوانید این فرایند را مشاهده و مدیریت کنید.
ویژگیهای برجسته ماژول مدیریت حمل و نقل:
- انتقال خودکار حواله به پیک:
بدون نیاز به فرآیندهای دستی، حوالهها بهصورت خودکار به پیک حملکننده ارسال میگردد. - تاییدیه دریافت:
دریافت کالا توسط مشتری با ارائه کد پیگیری انجام میشود. - مدیریت پرسنل لجستیک:
امور مالی و کارکردی پرسنل لجستیک در این سامانه مدیریت میگردد. - بررسی موقعیت مکانی:
از طریق لوکیشن، بهراحتی میتوان موقعیت سفارش را در اختیار پیک مشاهده نمود.
ماژول مدیریت ارتباط با سامانههای حمل و نقل پیک عمومی
شرکتهای مختلفی وجود دارند که بهصورت تخصصی در زمینه ارسال کالاها در سطح شهر یا کشور فعالیت میکنند، مانند الوپیک، میاره، کالارسان، تیپاکس و… . کسبوکارهایی که از سامانههای سیکا استفاده میکنند و قصد دریافت خدمات از این شرکتها را دارند، میتوانند با برقراری ارتباط نرمافزاری، پس از صدور فاکتور، بهصورت خودکار به شرکتهای حملونقل، نیاز خود را اعلام کنند تا خدمات ارسال کالاهای مشتریان را دریافت نمایند.
ویژگیهای برجسته ماژول مدیریت حمل و نقل پیک عمومی:
- انتقال خودکار حواله به سامانه مورد نظر:
بدون نیاز به فرآیندهای تلفنی، حوالهها بهصورت خودکار به پیک حملکننده ارسال میگردد. - بررسی موقعیت مکانی:
از طریق لوکیشن، بهراحتی میتوان موقعیت سفارش را در اختیار پیک مشاهده کرد. - دریافت پنل کاربری:
داشتن یک پنل با شرکتهای حملونقل پیک عمومی که در آن تمام سوابق مالی ثبت میشود.